Pročitajviše
Pročitajviše
Pročitajviše
arrows
arrows
arrows
Pogledajvideo
Posjetiblog
Posjetiusluge
Posjetinaš rad
Oglašavanje

Google AdWords otkriva detalje o aukciji oglasa

Prije otprilike tjedan dana Google je objavio novinu u AdWords sustavu, a ta je otkrivanje više informacija o tome kako vaši oglasi kotiraju u usporedbi sa konkurencijom.

Mario Francesevic 12 years ago
dots dots Google

Krajem prošlog mjeseca Google je objavio novinu u AdWords sustavu,  a ta je otkrivanje više informacija o tome kako vaši oglasi kotiraju u usporedbi sa konkurencijom.

Funkcioniranje aukcije oglasa

Svaki put kada se izvrši pretraga za određenu ključnu riječ preko Google tražilice, započinje proces aukcije oglasa. Naravno da bi to sve imalo smisla, potrebno je najmanje dvoje oglašivača za tu istu ključnu riječ. Proces funkcionira na način da između dva ili više oglasa (vašeg i oglasa konkurencije) Google AdWords sustav bira najrelevantniji oglas za traženu ključnu riječ, te ih po tom principu i rangira od prve do zadnje pozicije. Parametri koji utječu na relevantnost oglasa su brojni, a najvažniji među njima su CTR (click trough rate), CV (coversion rate), relevantnost  odredišne stranice (landing page) i mnogi drugi.

Na ovaj način i na osnovu spomenutih parametara, AdWords sustav vrednuje neposredno svaku ključnu riječ i posredno svaki oglas vezan za tu ključnu riječ posebno, te ključnoj riječi dodeljuje QS (quality score). Krajnja formula za poziciju oglasa je:

AdRank = QS x MaxCPC

Iz navedenog se može zakjučiti da veliku ulogu u pozicioniranju oglasa igra upravo QS, te da o njegovoj vrijednosti ovisi pozicija oglasa, te cijena po kliku za određenu poziciju. Najjednostavnije objašnjenje bi bilo, da je za istu poziciju (AdRank) uz što veći QS potrebna manja cijena po kliku – CPC.

Informacije o aukciji oglasa u AdWords sučelju

Kako sam i rekao u uvodu ovog članka, informacije o tome kako vaš oglas rangira u odnosu na oglase konkurencije, bit će omogućene kroz AdWords sučelje. Informacije će biti dostupne na razini ključnih riječi, za svaku ključnu riječ posebno i to onda kada je prikupljeno dovoljno informacija o aktivnosti pojedine ključne riječi.

(Slika u punoj veličini)

Informacije koje će za sada biti vidljive kroz sučelje su sljedeće:

Impression share – Omjer između broja pretraga za određenu ključnu riječ i broja prikazivanja oglasa za istu ključnu riječ vašeg oglasa i oglasa konkurencije (u postotcima).

Average position – Prosječna pozicija vašeg oglasa i oglasa konkurencije.

Overlap rate – Broj koji pokazuje koliko puta se oglas konkurencije pojavio u istoj aukciji zajedno sa vašim oglasom (u postotcima).

Position above rate – Broj koji pokazuje koliko puta se oglas konkurencije pojavio u istoj aukciji zajedno sa vašim oglasom, a pri tom je bio rangiran na večoj poziciji od vašeg oglasa (u postotcima).

Top of page percent – Broj koji pokazuje koliko puta se vaš oglas i oglas konkurencije pojavio među prva tri rezultata pretraživanja (u postotcima).

Iako ovakvi podaci ne pružaju konkretne  informacije kao što su npr. podaci o cijenama po kliku, QS-u, vrsti ključnih riječi konkurencije,  vrlo su interesantni i mogli bi biti izuzetno korisni za razumijevanje šire slike o tome tko nam je konkurencija (preko prikazanih URL-ova), kako rangiraju općenito i u odnosu na nas (Average position, Position above rate, itd.) , njihovu pojavnost  za određene ključne riječi (Impression share).

Do podataka će se moći doći preko keyword taba u sučelju, na način da se označi željena ključna riječ, te preko drop down menija “Keyword Details” odabere opcija “Auction Insights (single keyword only)“.

Ova mogućnost je aktivirana početkom prošlog tjedna i bilježit će podatke od početka mjeseca svibnja pa na dalje.

Na kraju poruka za oglašivače –  zasucite rukave i pogledajte kako stojite u odnosu na konkurenciju za vaše najrelevantnije ključne riječi. Istražite konkurenciju i pronađite način da se izdignete u odnosu na nju. Sretno!

 

Newsletter

Trebat će nam tvoj email ako želiš saznati od nas što je novo u svijetu marketinga. Sigurni smo da će se isplatiti, sigurno vrijedi dvije sekunde vremena koliko je potrebno za pretplatu.