Pročitajviše
Pročitajviše
Pročitajviše
arrows
arrows
arrows
Pogledajvideo
Posjetiblog
Posjetiusluge
Posjetinaš rad
Oglašavanje

Google AdWords: Remarketing liste za pretrage na Googleu (RLSA)

Remarketing se, u užem smislu, odnosi na ciljanje korisnika koji su već bili na web stranici oglašivača ili na njoj izvršili određenu akciju (kupnja, prijava na newsletter, ostvaren kontakt i sl.). Google u svojoj Display mreži odavno omogućava ciljanje korisnika uz pomoć remarketing lista, dok je isto naknadno omogućeno i na Google tražilici pod nazivom […]

Josko Buva 9 years ago
dots dots Google

Remarketing se, u užem smislu, odnosi na ciljanje korisnika koji su već bili na web stranici oglašivača ili na njoj izvršili određenu akciju (kupnja, prijava na newsletter, ostvaren kontakt i sl.). Google u svojoj Display mreži odavno omogućava ciljanje korisnika uz pomoć remarketing lista, dok je isto naknadno omogućeno i na Google tražilici pod nazivom RLSA (Remarketing Lists for Search Ads).

RLSA

KAKO ISKORISTITI MOGUĆNOSTI KOJE PRUŽA RLSA?

S obzirom da znamo da se u remarketing listi nalaze zainteresirani korisnici za koje u pravilu postoji veća mogućnost da će konvertirati (izvršiti kupnju ili bilo koju drugu željenu akciju na web stranici), na ovakvu kampanju možemo očekivati veći povrat na investiciju u odnosu na klasične kampanje. RLSA nam stoga omogućava da za korisnike u remarketing listama:

Licitiramo s višim iznosom na određene ključne riječi (u ovom slučaju veći ulog obično znači i veći povrat)

Koristimo veći broj ključnih riječi u odnosu na klasičnu kampanju (manji je rizik da odemo preširoko jer već znamo da se radi o korisnicima koje zanima naša usluga)

Korisnicma koji su već bili na našoj stranici ili na istoj konvertirali možemo prikazati drugačiji tekst oglasa (npr. u slučaju da nisu do kraja izvršili kupnju možemo ih potaknuti na nastavak kupnje navodeći dodatne pogodnosti vezane za naš proizvod/uslugu, ili onima koji su već nešto kupili možemo ponuditi neki drugi proizvod/uslugu)

Možemo koristiti i drugačiju landing stranicu na sličan način kao i drugačiji tekst oglasa

Korištenje remarketing lista iz Analyticsa (što je odnedavno Google omogućio i za RLSA kampanje) otvara sasvim nove perspektive segmentiranja i ciljanja remarketing korisnika (o ovome može biti više riječi u nekom od idućih članaka)

KAKO POSTAVITI RLSA KAMPANJE?

Za postavljanje RLSA kampanje potrebno je postaviti AdWords remarketing tag na web stranicu oglašivača ili iskoristiti remarketing liste iz Analyticsa (odnedavno dostupne za RLSA kampanje), pod uvjetom da imamo povezan AdWords i Analytics account.

Potom se remarketing lista dodjeljuje svakoj pojedinoj grupi oglasa unutar RLSA kampanje. Ukoliko u “klasičnoj” search kampanji koristimo iste ključne riječi, potrebno je istovremeno remarketing listu u tu kampanju dodati kao negativ (to radimo jer ne želimo da se dvije kampanje unutar našeg korisničkog računa međusobno natječu). Na ovaj način govorimo AdWordsu da korisnicima u remarketing listi prikaže oglase iz RLSA kampanje, a istovremeno ne prikazuje oglase iz klasične kampanje.

Sve što nam ostaje je dodatno prilagoditi licitacije, ključne riječi, oglase i landing stranice za RLSA kampanju  i na taj način iskorstiti puni potencijal ove zanimljive opcije koju nam pruža Google AdWords.

DODATNE NAPOMENE

Službeno je potrebno imati barem 1000 korisnika u remarketing listi kako bi RLSA radio. Google na taj način dodatno štiti privatnost korisnika.

RLSA nema mogućnost ograničavanja broja prikazivanja oglasa jednom korisniku (uostalom kao ni klasična kampanja na tražilici).

I na koncu, treba naglasiti da RLSA može biti iznimno korisna opcija, ali samo ako je koristimo na pravilan način. S RLSA kampanjama treba biti i oprezan, ne treba zaboraviti da drugačiji oglasi i landing stranice, za skupinu korisnika u remarketing listi, utječu i na Quality Score naših ključnih riječi, što na koncu može imati i negativne efekte ukoliko ne postavimo RLSA kampanju na pravi način.

Newsletter

Trebat će nam tvoj email ako želiš saznati od nas što je novo u svijetu marketinga. Sigurni smo da će se isplatiti, sigurno vrijedi dvije sekunde vremena koliko je potrebno za pretplatu.