Pročitajviše
Pročitajviše
Pročitajviše
arrows
arrows
arrows
Pogledajvideo
Posjetiblog
Posjetiusluge
Posjetinaš rad
Oglašavanje

Kako otkriti najbolju poziciju na pretraživačima?

Kada govorimo o plaćenim oglasima - u većini slučajeva je riječ o AdWords sistemu, odnosno pay per click oglašavanju - onda je često dilema koliko platiti za određeni klik da bi se oglas (najviše) isplatio. Možda i najčešća zabluda je da prva pozicija sponzoriranih oglasa (ona iznad rezultata pretraživanja) donosi najveću posjetu, najbolji CTR, najveći ROI i tako dalje...

Mario Francesevic 16 years ago
dots dots Kako

Kada govorimo o plaćenim oglasima – u većini slučajeva je riječ o AdWords sistemu, odnosno pay per click oglašavanju – onda je često dilema koliko platiti za određeni klik da bi se oglas (najviše) isplatio. Možda i najčešća zabluda je da prva pozicija sponzoriranih oglasa (ona iznad rezultata pretraživanja) donosi najveću posjetu, najbolji CTR, najveći ROI i tako dalje…

Statistike ne lažu

Praksa često zna biti drugačija. Kažu da statistike ne lažu (čak se i rimuje!), pa da vidimo na jednom konkretnom primjeru klijenta koji je želio biti “prvi i samo prvi”, “ispred konkurencije”, odnosno “točno iznad rezultata pretraživanja”. Naime, za razliku od organskih pretraživanja (onaj dio koji nije plaćen), prvi oglas često nije najposjećeniji, a najčešće niti najisplativiji.

Konkretan primjer

Vremenski period u kojem je testirano je tjedan za tjedan. Dakle, tjedan prije promjena i tjedan nakon promjena, odnosno pokušaja poboljšavanja pozicije povećanjem cijena klika. Primjetite razlike u broju klikova, CTR-u, broju konverzija i postotku konverzija. Kada se uzmu svi faktori u obzir, očito je da za dvostruko veću uloženu svotu imamo svega 7 konverzija više, pad u Conversion rateu od 3% te pad u CTR-u! U trenutku testiranja, nikakvih drugih promjena nije bilo, dakle sve oglasne grupe, ključne riječi i oglasi su bili identični.

Prije pokušaja “lansiranja” na prvu poziciju (klik na link za veću sliku):

Adword report

Tjedan iza, rezultati eksperimenta (klik na link za veću sliku):

Adwords report poslije

Što želite postići kampanjom?

Dakle, prvo što trebate napraviti je jako dobro razmisliti koja je svrha vaše kampanje – ako ganjate posjete, onda navedena situacija i nije u potpunosti promašena, no opet je razlika dovoljno velika da se zapitate koliko je to isplativo (novac kojeg potrošite u jednom tjednu, komotno ste mogli rastegnuti na dva i dobiti veći broj klikova).

Testiranje, testiranje, testiranje

Ako vam je važnija ostvarena prodaja (konverzije, ROI), navedeni model može biti jako dobar primjer kako prva ili druga pozicija ne donosi i najbolji omjer uloženog i zarađenog. U svako slučaju sve što trebate napraviti je kvalitetno postaviti parametre i testirati – dok ne dobijete najbolji željeni rezultat.

Newsletter

Trebat će nam tvoj email ako želiš saznati od nas što je novo u svijetu marketinga. Sigurni smo da će se isplatiti, sigurno vrijedi dvije sekunde vremena koliko je potrebno za pretplatu.