Pročitajviše
Pročitajviše
Pročitajviše
arrows
arrows
arrows
Pogledajvideo
Posjetiblog
Posjetiusluge
Posjetinaš rad
Oglašavanje

Novosti unutar DSA kampanja

Google je DSA oglase uveo ima već nekoliko godina te su nam se u tom periodu pokazali kao itekako korisna opcija unutar AdWordsa, a početkom ovog tjedna isti su dodatno unaprijeđeni.

Josko Buva 9 years ago
dots dots Novosti

Google je DSA oglase uveo ima već nekoliko godina te su nam se u tom periodu pokazali kao itekako korisna opcija unutar AdWordsa, a početkom ovog tjedna isti su dodatno unaprijeđeni.

DSA (Dynamic Search Ads – dinamični oglasi za pretraživačku mrežu) su specifičan tip oglasa unutar Google AdWords sustava. Dok se klasični tekstualni oglasi na Google tražilici prikazuju prema točno definiranim ključnim riječima i vode na točno određene landing pageove, DSA oglasi se prikazuju u trenutku kad Google “pronađe” poveznicu (relevantost) između upita korisnika na tražilici i sadržaja našeg weba. U tom se trenutku prikazuje dinamički kreiran oglas (naslov i landing page se automatski generiraju, dok sami unaprijed definiramo ostatak oglasa).

S obzirom na gore opisani način rada DSA, nužno je bilo da se i oglašivačima omogući određena kontrola nad prikazivanjem oglasa. Jedan od značajnijih dosadašnjih mehanizama kontrole (uz mogućnost dodavanja negativnih ključnih riječi) je mogućnost definiranja pageova na webu koje želimo koristiti za pojedine grupe oglasa (po URLu, kategoriji, riječima u tekstu ili naslovu).

Novost na tom polju je da Google od sada organizira sadržaj našeg weba u preporučene kategorije, a svaku kategoriju je moguće još detaljnije raščlaniti na podkategorije. Potom iz definiranog popisa možemo izabrati sve one kategorije koje nam odgovaraju za određenu oglasnu grupu. Ovim je cjelokupni proces, pogotovo ako želimo definirati DSA upravo preko kategorija, znatno olakšan.

DSA kategorije

Jednom kad su kategorije izabrane, Google nam, kao još jednu novost, nudi alate koji će dodatno povećati transparentnost DSA kampanja. Za svaku odabranu kategoriju dostupni su nam primjeri upita za koje će se oglasi prikazivati, primjeri izgleda oglasa i odabrani landing pageovi. Također, Google nam prezentira i preporučene iznose licitacija (temeljeno na postojećim ključnim riječima vezanim uz slične upite).

U svakom slučaju pozdravljamo uvođenje navedenih novosti s obzirom da bi trebale olakšati i ubrzati proces postavljanja DSA kampanja te povećati stupanj kontrole i transparentnosti.

Newsletter

Trebat će nam tvoj email ako želiš saznati od nas što je novo u svijetu marketinga. Sigurni smo da će se isplatiti, sigurno vrijedi dvije sekunde vremena koliko je potrebno za pretplatu.