Pročitajviše
Pročitajviše
Pročitajviše
arrows
arrows
arrows
Pogledajvideo
Posjetiblog
Posjetiusluge
Posjetinaš rad
Oglašavanje

Utjecaj velikih app bannera na rangiranje web stranica na mobilnim uređajima

Počevši od 1. studenog, web stanicama na mobilnim uređajima će se dodjeljivati mobile-friendly oznaka i na temelju app bannera koji se prikazuju korisnicima prilikom pristupanja web stranici.

Mia Besker 9 years ago
dots dots Utjecaj

Počevši od 1. studenog, web stanicama na mobilnim uređajima će se dodjeljivati mobile-friendly oznaka i na temelju app bannera koji se prikazuju korisnicima prilikom pristupanja web stranici. 

Kao što je već poznato, korisnici pretraživanjem žele i trebaju dobiti što relevantnije rezultate pretrage, a posebice kada se radi o pretragama na mobilnim uređajima kada korisnici najčešće žele informacije odmah.

Upisivanjem ključnih riječi i odabirom nekog od rezultata pretraživanja na mobilnom uređaju, ponekad se dogodi da se korisnici prilikom otvaranja web stranice susreću s app bannerima koji pozivaju korisnike da instaliraju aplikaciju.

Takve bannere nazivamo intersticijski (eng. interstitial banners), a predstavljaju bannere koji se pojavljuju između dvije web stranice, odnosno na prijelazu između jedne stranice na drugu.

Međutim, takvi su banneri često veliki i prekrivaju veliki dio sadržaja stranice, čime korisnici nemaju dobro iskustvo rezultata pretrage. Prema Googleovoj analizi to ponekad može dovesti i do frustracije korisnika, s obzirom da korisnici na web stranici ne dobivaju sadržaj koji su očekivali.

Slika 1. Veliki intersticijski app banner

Iz tog razloga, Google ažurira Mobile-Friendly Test kako bi upozorio na to da bi stranice trebale izbjegavati takve velike intersticijske bannere koji pozivaju na instalaciju. Takve se stranice, počevši od 1. studenog, neće više smatrati mobile-friendly.

Podaci o stranicama koje imaju takav problem su dostupne web masterima u okviru izvještaja o korisničkom iskustvu na mobilnom uređaju (eng. Mobile Usability Report) unutar Search konzole.

Važno je napomenuti da ova promjena neće utjecati na negativno rangiranje web stranica koje prikazuju ostale vrste intersticijskih app bannera, već samo na one koji prekrivaju veliki dio sadržaja.

Slika 2. Preferirani intersticijski app banner

Od navedenih promjena očekujemo veću efektivnost app bannera s obzirom da na taj način neće biti izostavljen oglas koji će pozivati na instalaciju aplikacije, ali što je najbitnije, bez ometanja korisnika i stvaranja negativnog osjećaja.

Newsletter

Trebat će nam tvoj email ako želiš saznati od nas što je novo u svijetu marketinga. Sigurni smo da će se isplatiti, sigurno vrijedi dvije sekunde vremena koliko je potrebno za pretplatu.