Pročitajviše
Pročitajviše
Pročitajviše
arrows
arrows
arrows
Pogledajvideo
Posjetiblog
Posjetiusluge
Posjetinaš rad
Oglašavanje

Značaj proširenja oglasa (sitelink extensions) u AdWords oglasima

Proširenja su dodatna funkcija Google AdWords sustava koja omogućava postavljanje dodatnih linkova uz oglase. Omogućuju prikaz alternativnih podstranica, informacija o kontaktu i lokaciji oglašivača, postavljanje izravnog pozivanja na određeni telefonski broj, podatke na društvenim mrežama i ocjenu vaših proizvoda.

Anja Križan 9 years ago
dots dots Značaj

Proširenja su dodatna funkcija Google AdWords sustava koja omogućava postavljanje dodatnih linkova uz oglase. Omogućuju prikaz alternativnih podstranica, informacija o kontaktu i lokaciji oglašivača, postavljanje izravnog pozivanja na određeni telefonski broj, podatke na društvenim mrežama i ocjenu vaših proizvoda.

Proširenja se mogu postaviti na razini oglasnih grupa i kampanja. Ako ih postavljamo na razini kampanje prikazivat će se u svim oglasnim grupama koje nemaju vlastita proširenja. Dakle, ona na razini oglasnih grupa uvijek imaju prednost pred proširenjima na razini kampanje.

Primjerice, ako 1 od 5 oglasnih grupa ima proširenje na razini grupe, u njoj će se prikazivati proširenja te oglasne grupe, dok će se u ostalima prikazivati postavljena na razini kampanje.

Bitno je napomenuti da se prikazuju samo kada je rang oglasa unutar prva tri mjesta, iznad ili ispod organskih rezultata. Korištenjem istih oglas postaje vidljiviji, te korisnici češće kliknu na takav oglas.

Što sve utječe na prikazivanje proširenja?

Quality Score ključne riječi.

Pozicija oglasa na stranici pretraživanja.

Landing page oglasa i proširenja.

Ostala aktivna proširenja u kampanji.

Relevantnost ostalih oglasa na stranici.

Pojam pretraživanja koji je upisan u tražilicu.

Proširenja, kao i sami oglas, imaju naslov, opis i display URL. Ograničenja znakova su jednaka kao i kod oglasa: 25 znakova za naslov, te po 35 znakova za svaku liniju opisa teksta.

Klik na proširenje oglasa AdWords računa kao klik na oglas. Također, cijena klika na proširenje jednaka je cijeni klika na oglas. Da bi imali bolji uvid koliko puta je korisnik kliknuo na oglas, a koliko na proširenje, u izborniku Campaigns odaberemo opciju Segment te potom Click Type. Osim na razini kampanje statistiku je moguće vidjeti i na razini oglasne grupe, oglasa, ali i samih proširenja. Posebno su zanimljive statistike koje se nalaze na Ad Extension tabu jer možemo usporediti performanse pojedinih proširenja.

Praćenjem performansi oglasa kroz različite vrste kampanja primijetili smo da oglasi koji imaju dodana proširenja u prosjeku imaju veći CTR od oglasa koji ih nisu imali.

Još jedna stvar koja je bitna za naglasiti je kreiranje proširenja namijenjenih mobilnim oglasima. Preporuča se kraći tekst, koji će voditi na podstranice na kojima je moguće navigirati putem mobitela bez poteškoća.

Kako povećavaju CTR oglasa, preporučuje se osigurati svakom oglasu bar 4-6 različitih proširenja. Njihova upotreba u prosjeku povećava CTR za 10-20% (Google tvrdi do čak 30%), te se mora obratiti posebna pozornost na implementiranje istih.

Uvijek ih testirajte da bi došli do onih koje daju najbolje rezultate. Nekad ćete pogoditi iz prvog puta, dok će u nekim slučajevima trebati nekoliko ciklusa testiranja da bi postigli optimalne rezultate. Sretno!

Newsletter

Trebat će nam tvoj email ako želiš saznati od nas što je novo u svijetu marketinga. Sigurni smo da će se isplatiti, sigurno vrijedi dvije sekunde vremena koliko je potrebno za pretplatu.