Pročitajviše
Pročitajviše
Pročitajviše
arrows
arrows
arrows
Pogledajvideo
Posjetiblog
Posjetiusluge
Posjetinaš rad
Oglašavanje

Facebook mijenja način naplate klikova!

Facebook je u okviru objave najnovije verzije API-ja značajno izmjenio svoju definiciju CPC-a (cost-per-click = cijena po kliku). Do sada je Facebook u CPC uračunavao svaki klik unutar jedinice oglasa, što uključuje klik na web, ali i akcije poput like, comment, share…

Josko Buva 9 years ago
dots dots Facebook

Facebook je u okviru objave najnovije verzije API-ja značajno izmjenio svoju definiciju CPC-a (cost-per-click = cijena po kliku). Do sada je Facebook u CPC uračunavao svaki klik unutar jedinice oglasa, što uključuje klik na web, ali i akcije poput like, comment, share

S novom verzijom će se naplaćivati samo link click akcije, što uključuje:

klik na web

action click koji vodi na web (Learn more, Shop now…)

klik na instalaciju appa

klik na Facebook canvas apps

klik na pregled videa na drugom webu

Facebook Ads

Iz Facebooka kažu da su to u stvari akcije na koje u konačnici oglašivači ciljaju te da isti žele imati točnu informaciju koliko su ti oglasi uspješni. To ne znači da likeovi i ostali klikovi prestaju biti bitni.  Za Facebook, ove će akcije i dalje imati utjecaj na ocjenu kvalitete oglasa. Također, oglašivači će i dalje moći licitrati za iste birajući druge metode optimizacije oglasa, međutim Facebook ih više neće računati u svojoj definiciji CPC-a.

U praksi, ova promjena će za oglašivače ujedno značiti i porast CPC-ova te pad CTR-a., međutim to ne znači da Facebook oglasi poskupljuju, već se radi samo o drugačijem načinu obračuna klikova. Štoviše, ova promjena nam se čini dobrom s obzirom da ćemo od sada plaćati samo vrijednije klikove, što će omogućiti i optimizaciju oglasa za viši ROI.

Što se tiče datuma kad promjene stupaju na snagu, Facebook navodi samo da ćemo na vrijeme biti obaviješteni. 🙂

Newsletter

Trebat će nam tvoj email ako želiš saznati od nas što je novo u svijetu marketinga. Sigurni smo da će se isplatiti, sigurno vrijedi dvije sekunde vremena koliko je potrebno za pretplatu.