Izgleda da Google namjerava promijeniti dosadašnji način na koji se registriraju klikovi na AdSense oglase. Slična stvar dogodila se za AdWords oglase prije par mjeseci, tako da ukoliko se želi kliknuti na oglas – mora se kliknuti direktno na naslov.

Ista stvar čeka i AdSense oglase. Kako javlja SearchEngineLand danas, klik se više neće registrirati ako korisnik pritisne na pozadinu, već isključivo ako se klikne na naslov ili URL u oglasu.

UPDATE 15.11.2007: To izgleda ovako nekako:

Google Adsense promjena

Razlog koji Google navodi je “reduciranje broja slučajnih klikova i veću vrijednost oglasa za oglašivače”. Dok ovo znači najvjerojatnije pad u broju klikova za sve one koji drže oglase na svojim stranicama, Google ima malo drugačije viđenje na cijelu stvar:

Although we recognize these changes may result in a RPM decrease for some publishers in the short term, we expect these improvements will lead to increased advertiser spend in the long term. By investing in the long-run health of the relationship between AdSense publishers, AdWords advertisers and your sites’ visitors, we’re ensuring your continued success as an AdSense partner.

Ostaje za vidjeti kako će se ovo odraziti na zaradu webmastera koji “vrte” AdSense, vjerujem da će imati razloga za nezadovoljstvo…

Bookmark alati

2 komentara na tekst
“Google reducira klikove na AdSense oglasima”

  1. #1 | Katarina 14. 11. 2007. | 6:24 poslijepodne

    Meni je prije mjesec dana s Googlovom promjenom skinut PR za jedan bod. Sad zarađujem oko 150$ na mjesec s adsensom i zanima me da li će ova promjena negativno utjecati na na sve to. S druge strane, kao korisnik Adword-a, nadam se smanjenju cijene po kliku za riječi koje koristim a to će mi bitno pomoći kod prodaje afilijativnih proizvoda. Mislim da mi zarada ne ovisi o tzv. ‘slučajnim klikovima’ i da oni koji dolaze na moje stranice točno znaju što traže. Sve u svemu mislim da je ovo pozitivna promjena koja ima za cilj pomoći oglašivaćima i onima koji traže informacije.

  2. #2 | Mario 14. 11. 2007. | 6:44 poslijepodne

    Google ima svoju teoriju o tome, a hoće li se to odrasiti pozitivno ili negativno na korisnike AdSensea..ostaje za vidjeti…moje mišljenje je da će biti nešto manja zarada (doduše, to je samo moja pretpostavka).

    S druge strane, ovo ide na ruku AdWords oglašivačima, koji i tako i tako nisu imali koristi od slučajnih klikova (takvi su uobičajeno bačen novac).

    Dakle..da se zaključiti na koga je prvenstveno Google mislio s ovom primjenom…Adwords > Adsense ;)

Leave a Reply