Pročitajviše
Pročitajviše
Pročitajviše
arrows
arrows
arrows
Pogledajvideo
Posjetiblog
Posjetiusluge
Posjetinaš rad
Oglašavanje

SMX London 2015 – Dan prvi

Kao pobjednike Google Adriatics Challengea među agencijama iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, Google nas je nagradio sudjelovanjem na jednoj od najvećih svjetskih konferencija za search marketing - SMX London. Pročitajte kako nam je bilo!

Josko Buva 9 years ago
dots dots SMX

Kao pobjednike Google Adriatics Challengea među agencijama iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, Google nas je nagradio sudjelovanjem na jednoj od najvećih svjetskih konferencija za search marketing – SMX London.

Dvodnevna konferencija je okupila čitav niz uglednih svjetskih stručnjaka na području PPC oglašavanja i SEO-a, a sudionici konferencije došli su iz najvećih tvrtki (Amazon, Bing, Google, AT&T, Adidas, Cisco, Coca-Cola, American Express, Microsoft, IBM…) te agencija za digitalni marketing.

Sam London nas je oduševio odmah od prvog dana, usprkos tome što nas je dočekalo tipično otočno vrijeme. Grad je uistinu poseban po svemu, od specifične energije i mnoštva sadržaja, do spoja različitih kultura, kakav se rijetko gdje može vidjeti.

Konferencija se održavala u samom poslovnom centru grada, u kojem vlada, za naše pojmove, nevjerojatna užurbanost. Srećom apartamani su bili blizu pa smo mogli prošetati do zgrade u kojoj se održavala konferencija i tako dodatno osjetiti “ritam” ovog grada.

Keynote

Konferencija je otvorena s predavanjem Maile Ohie (Developer Program Tech Lead, Google) koja nam je ukratko prezentirala povijest razvoja Google tražilice te nas uvela u neke od novosti koje sprema ova tvrtka.

Govora je dosta bilo i o “razmaženosti” današnjih korisnika te o trajanju njihove pažnje koja je zadnjih godina dovedena do limita od 8 sec (unutar tog kratkog vremena korisnika je nužno zainteresirati, ukoliko ga se želi zadržati na webu).

Maile je na koncu spremno odgovorila na različita zanimljiva, ali i provokativna pitanja publike (Google uzima sve više informacija od tvrtki, a što nudi zauzvrat?).

Amazing Paid Search & Tactics

Iduće predavanje kojem smo prisustovali odnosilo se na taktike i alate pri izradi i vođenju PPC kampanja. Govorili su Brad Geddes (svjetski poznati autor i osnivač Certified Knowledge bloga), Vivien Tombs (agencija Periscopix) i Daniel Gilberts (agencija Brainlabs). Teme su redom bile upotreba labelova i ad customizera, AdWords skripte te A/B testing.

Radi se o alatima i taktikama dobro poznatim PPC profesionalcima, međutim kao i uvijek, bilo je zanimljivo čuti iskustva drugih agencija na ovom polju te načine na koje primjenjuju spomenute alate i taktike. Primjerice, za promjene u tekstu oglasa ovisno o promjenama tečaja i kamatnih stopa, analizu konkurencije, 24-satno licitiranje i sl.

Brad Geddes je na koncu prezentirao case study A/B testinga oglasa (na primjeru free vs. rush shipping) kroz slučaj tvrtke koja proizvode prodaje online na B2B i B2C tržištu. Generalno gledano, poruka “rush shipping” se pokazala boljom na B2B tržištu, a “free shipping” na B2C tržištu. Razultati nisu pretjerano neočekivani, međutim Brad je uveo u priču i čitav niz međuvarijacija te A/B test landing stranica i sve to kroz zanimljiv stvarni primjer.

Conversion Rate Rockstars

Na idućem predavanju izlagali su Russell O’Sullivan (Senior Digital Marketing Manager, Legal & General) te Khalid Saleh (CEO, Invesp). Khalid je govorio na temu AB testinga landing stranica, primjenama, iskustvima i rezultatima u postizanju viših stopa konverzije, dok bismo posebno izvdvojili Russellovo iznimno zanimljivo predavanje o kreiranju persona (upoznavanju tipičnih skupina korisnika, kao osnovnu pretpostavku kasnijeg uspjeha svih online kampanja).

Russell je iznio stvarni case study tvrtke Roland, proizvođača instrumenata te pojasnio cijeli proces od incijalnih razmišljanja pa sve do kreiranja bookleta (zanimljivi su bili rezultati testiranja stranica te razlika u doživljaju korporativne web stranice od strane korisnika u odnosu na predstavnike tvrki i web mastere).

The Most Common SEO Mistakes, And How To Fix Them

Nadalje, slušali smo prezentacije na temu najčešćih SEO pogrešaka, od strane prestavnika SEO agencija: Arnie Kunn (Vertical Messures), Jom Payne (Noisy Little Monkey) te Tim Grice (Branded3; zbog iznenadne spriječenosti nije osobno održao prezentaciju).
Kako je bilo riječi o pogreškama na kojima su i sami sudionici učili, ali i opuštenim predavačima, ovo je bilo jedno od ležernijih i zabavnijih predavanja na cijeloj konferenciji. Sam sadržaj predavanja odnosio se uglavnom na tehničke detalje optimizacije u koje ovdje, zbog kompleksnosti, ne bismo dalje ulazili.

Taking Retargeting To The Next Level

Na zadnjem predavanju prvog dana SMX London, slušali smo o temi Retargetinga u PPC kampanjama, a govoroili su Lars Hirsh (Microsoft), Richard Lamb (iProspect) i Rebekah Schelfhout (Periscopix). Još jedna tema poznata dobro PPC profesionalcima, a pomalo nas je iznenadilo koliko pristunih sudionika nije čulo za različite metode retargetinga koje su iznosili predavači (od RLSA do dijeljenja remarketing lista).
Lars Hircsh iz Microsofta najavio je Bing remarketing, a ponovljene su i najave da ćemo Analytics remarketing liste uskoro moći koristiti u AdWords search kampanjama.
Dan je nastavljen uz druženje u opuštenoj atmosferi u jednom od tipičnih londonskih pubova i sklapanje novih kontakata i poznanstava. Pročitajte Anjin osvrt na drugi dan konferencije.

Newsletter

Trebat će nam tvoj email ako želiš saznati od nas što je novo u svijetu marketinga. Sigurni smo da će se isplatiti, sigurno vrijedi dvije sekunde vremena koliko je potrebno za pretplatu.