Pročitajviše
Pročitajviše
Pročitajviše
arrows
arrows
arrows
Pogledajvideo
Posjetiblog
Posjetiusluge
Posjetinaš rad
Digitalna strategija

Kako internim linkovima povisiti PageRank?

Stranice su one koje skupljaju i čine PageRank. Linkovi su ti koji taj PageRank šire na druge stranice. Da imamo samo jednu jedinu stranicu, taj PageRank ne bi mogao biti raspodijeljen po podstranicama, zar ne? Pa kako onda kontrolirati i usmjeriti PageRank unutar websitea i njegovih podstranica? Odgovor je nofollow attribut. S obzirom da svaki […]

Mario Francesevic 17 years ago
dots dots Kako

Stranice su one koje skupljaju i čine PageRank. Linkovi su ti koji taj PageRank šire na druge stranice. Da imamo samo jednu jedinu stranicu, taj PageRank ne bi mogao biti raspodijeljen po podstranicama, zar ne?

Pa kako onda kontrolirati i usmjeriti PageRank unutar websitea i njegovih podstranica?
Odgovor je nofollow attribut.

S obzirom da svaki website ima “glavnu” stranicu (ona koja je po vrijednosti, sadržaju i keywordima destinacija br. 1 za posjetitelje) jasno je da za tu stranicu želimo da ima visok rejting i da se visoko pozicionira za određeni keyword na tražilicama. No tko može zabraniti da drugi linkaju na naše podstranice?

Pretpostavimo primjera radi, da imate stranicu auti.com, na početnoj bi imali najjači keyword – auti, dok bi podstranice sadržavale keyword poput bijeli auti, crveni auti, žuti auti…you get the point. Naravno, u slučaju da je riječ o nekoj iznimno kompetitivnoj frazi (keywordu) a vi posjedujete site koji i nije toliko popularan, bolje je bazirati se na neki keyword koji je manje popularan a povezan sa glavnim keywordom.

Ali da ne skrećem sa teme…kompletna filozofija oko nofollowa je ta da jednostavno moramo staviti na papir strukturu sajta i iskomibinirati maksimalnu iskorištenost link flowa na onu stranicu za koju želimo da dobije dodatnu količinu PR-a – te da spriječimo PR da nekontrolirano curi na druge sajtove. Naravno, u slučaju da imamo neki prijateljski site ili nekoga za koga želimo da dobije mali dio našeg PageRanka, taj link ne moramo “nofollowati”.

Nadalje, što se tiče same strukture stranica i linkova, sigurno se pitate što je potrebno promijeniti? Hoće li navigacija na siteu biti drugačija? Odgovor je ne. Posjetitelji će i dalje vidjeti vaš site onakvim kakav je, “nofollow” atribut služi samo da kaže tražilicama koje stranice trebaju biti relevantnije od drugih, koje je potrebno pratiti a koje ne. Hoće li vam primjenom “nofollowa” podstranice biti indeksirane? Hoće, samo neće imati nikakvu vrijednost PageRanka!

Suma sumarum: ok je na index stranici imati standardnu navigaciju na sve druge podstranice. Jedino što te linkove treba učiniti nofollow.

Na podstranicama učinite linkove koji odlaze sa sajta prema vani (externi linkovi) nofollow. Na ovaj način ukupni PR podstranice će biti usmjeren ka vašoj glavnoj stranici – osim ako, naravno, nije riječ o linku na neki članak ili izvor za koji želimo da autor dobije nekakvu “nagradu” za svoj trud…

Sve linkove koji vode na početnu stranicu sa podstranica ostavite povezane normalnim linkom. Poželjno je da link anchor tekst bude keyword fraza koju preferirate na početnoj stranici. Navigacijski je to često neizvedivo, no vjerujem da ćete se sjetiti nekog načina…evo meni je već jedan pao na pamet 🙂

Nakon cijele priče imamo sljedeće:

    početna stranica: svi linkovi imaju nofollow atribut (glavnu stranicu želimo učiniti zbilja glavnom)

    sve ostale (pod)stranice: nofollow postavljen na interne i eksterne linkove, SAMO propuštamo link juice prema početnoj stranici

    rezultat: homepage ima najveći PageRank, kontroliramo PageRank prema internim i eksternim linkovima.

Napomena: Ovo je najjednostavniji primjer u kojem strategiju postavljamo na jednu stranicu (u ovom slučaju homepage).
Na primjer, sa blog softwareom poput WordPressa situacija je malo kompleksnija jer postoji mnogo faktora i mjesta (tagovi, kategorije, blogroll, itd.) gdje se taj link juice preljeva i odlazi tamo gdje ne želimo. Cilj je napraviti dvije ili tri strateške točke koje će zadržavati PR i činiti svojevrsnu petlju. Drugim riječima, WordPress zna biti jako opasan po rank stranice sam po sebi i kao takav mogao bi se nazvati i ne baš SEO friendly – ako uzmemo u obzir da može stvarati duplicirani sadržaj kojeg tražilice baš i ne vole (hint: kategorije), postoji sasvim dovoljan broj razloga da WordPress konfiguriramo kako treba (o tome u jednom od narednih postova).

U svakom slučaju, o naprednim strukturama internog linkanja ću pisati i na blogu vrlo skoro, postoji nekoliko načina i potrebno je malo više vremena da bi se to objedinilo u jedinstveni sadržaj…

Za one koji ne znaju, ovo je sve što je potrebno da bi link bio nofollow:
Promijeniti:
<a href="http://www.bla.com/">link</a>link</a> u <a href="http://www.bla.com/" rel="nofollow">link</a>
I to je to. Ovaj način pokazuje jednu direktnu prednost, plus sasvim je dozvoljen, što je potvrdio i Matt Cutts u jednom svom intervjuu:

Does Google recommend the use of nofollow internally as a positive method for controlling the flow of internal link love?

Yes – webmasters can feel free to use nofollow internally to help tell Googlebot which pages they want to receive link juice from other pages

Dakle bez straha, ovo je samo jedan od načina koji vam može pomoći u boljem ranku. Naravno, nemojte očekivati kako će vas korištenje SAMO ove metode pozicionirati visoko – SEO zahtjeva on-page i off-page optimizaciju.

Newsletter

Trebat će nam tvoj email ako želiš saznati od nas što je novo u svijetu marketinga. Sigurni smo da će se isplatiti, sigurno vrijedi dvije sekunde vremena koliko je potrebno za pretplatu.